Do nového školního roku s novou verzí Moodlu

Na platformě Moodle proběhla aktualizace na verzi Moodle 4.0, která přináší nový vzhled a funkcionalitu. Spolu s aktualizací proběhla i integrace dalších funkcí jako například přihlášení do systému pomocí přihlašovacích údajů do školních počítačů a emailu. Následující článek Vám ukáže, jak novinky můžete využít.

Platforma Moodle slouží k podpoře výuky téměř ve všech předmětech studia a obsahuje podstatné materiály a úkoly. Každý předmět má svůj kurz, kam učitelé žákům poskytují materiály k výuce. 

S novou verzí aplikace Moodlu přichází změna vzhledu, která by vás na první pohled mohla zaskočit, nicméně struktura klíčových funkcí zůstala stejná. 

K zásadní úpravě došlo u přihlašování, nově je možné se přihlásit pomocí účtu Microsoft, kterým se přihlašujete do školních počítačů a školního emailu. Na přihlašovací stránce (pokud jste přihlášení otevírejte v anonymním okně) nově přibylo tlačítko “Přihlásit se pomocí účtu Microsoft”, pomocí nějž se můžete přihlásit ke svému školnímu Microsoft účtu k ověření vaší identity, následně Vám na školní email přijde potvrzovací zpráva, po jejímž potvrzení je přihlašování přes vaše Microsoft údaje aktivní. Systém vás na základě emailové adresy přiřadí k Vašemu Moodle účtu a vám si tak stačí pamatovat pouze jedny přihlašovací údaje.

Kromě přihlášení přes Microsoft máte možnost využívat i vaše staré přihlašovací údaje. Zároveň vám v rámci testování nové aplikace dorazila na email zpráva s novými (vygenerovanými) údaji. Tuto zprávu ignorujte! Přihlašovací údaje vám budou fungovat takové, jaké jste do Moodlu měli na konci školního roku. Pokud byste přihlašovací údaje zapomněli, můžete využít funkci zapomenutého hesla, po jejímž využití vám na školní email dorazí dočasné údaje.

Využít pro pohodlné používání na mobilních zařízení můžete responsivní rozhraní webové stránky. K mnoha změnám došlo i ve vývoji mobilní aplikace Moodle na Google Play a App Store, kterou doporučujeme stáhnout na vaše mobilní zařízení.