Jak budou vypadat maturitní zkoušky na jaře 2021?

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga dnes na tiskové konferenci představil, jak budou letos vypadat maturitní a závěrečné zkoušky na středních školách.

Společná část 

Didaktické testy (DT)

U DT bude navýšen čas na jejich vypracování o 10 minut u českého a cizího jazyka a o 15 minut u matematiky. DT z ČJ bude trvat 85 minut, z cizího jazyka 110 minut a matematiky 135 minut. 

 

Profilová část

Písemné práce (PP)

PP z českého jazyka a literatury a cizího jazyka byly zrušeny. Týká se to žáků, kteří byli letos a vloni prvomaturanty (maturanti jaro 2021, maturanti jaro 2020). Pro žáky, kteří v rámci svého prvního řádného termínu v minulosti slohové práce konali, nebo je konat měli, se slohové práce neruší a budou je konat i letos. 

 

Ústní zkoušky

Ústní zkoušky zůstávají povinné pro všechny. Forma ústní zkoušky bude zachována.

 

Vzdělávání ve 2. pololetí a ukončování posledního ročníku vzdělávání 

K maturitní zkoušce v jarním zkušebním období bude připuštěn každý žák, který k ní podal přihlášku a který prospěl v 1. pololetí školního roku 2020/2021. Žákům, kteří nebyli z některého předmětu v 1. pololetí školního roku 2020/2021 hodnoceni nebo byli hodnoceni nedostatečně, bude umožněno vykonat zkoušku k dokončení klasifikace nebo opravnou komisionální zkoušku do konce března 2021. V případě jejího úspěšného vykonání se mohou tito žáci účastnit jarních maturitních zkoušek.